Ontdek het ware Amsterdam in de bekende Grachtengordelbuurt
GO

District: Grachtengordel

Grachtengordel Amsterdam

De Grachtengordel in Amsterdam werd gebouwd in de 17e eeuw rond het oude stadscentrum. Met de vele prachtige grachtenpanden aan de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht en de grachten zelf is het de bekendste aanblik van Amsterdam. De grachtengordel in Amsterdam is in 2010 toegevoegd aan het UNESCO werelderfgoed. De populaire amusements- en winkelstraten in Amsterdam liggen rond de grachtengordel. Het gebied kan te voet of met de fiets worden verkend. Auto’s zijn toegestaan in dit deel van de stad, maar met veel eenrichtingsstraten en beperkte parkeergelegenheden is het niet verstandig om dit deel van de stad met de auto te bezoeken.

De geschiedenis van de Amsterdamse grachtengordel

Amsterdam heeft meer dan 100 kilometer aan kanalen. De vier hoofdgrachten Herengracht, Prinsengracht, Keizersgracht en Singel vormen de iconische gordel rond de stad. Langs de belangrijkste grachten staan 1550 monumentale gebouwen uit de 17e en 18e eeuw. De meeste van deze grachten zijn het resultaat van de succesvolle stadsplanning in de 17e eeuw. De grachten werden gebruikt voor residentiële ontwikkeling, defensie en waterbeheer. Daarnaast werden de grachten ook gebruikt om goederen door de stad te vervoeren.

Activiteiten in de Grachtengordel

Zoals eerder vermeld liggen veel van de populaire attracties van Amsterdam dicht bij de grachtengordel. Ervaar het nachtleven rond het Rembrandtplein en het Leidseplein of bezoek het Achterhuis van Anne Frank aan de Prinsengracht. Van de Grachtengordel is het verder een korte wandeling naar de ‘9 Straatjes’ waar je tal van winkels en cafés kunt vinden.